Фінське місто Лахті облаштовує в лісах місця для віддаленої роботи

В Фінляндії тепер можна працювати віддалено, сидячи десь у лісовій глушині. Місто Лахті, яке було оголошено Зеленою столицею Європи 2021, вирішило заохотити своїх жителів більше насолоджуватися дикою природою, для чого облаштувало місця для віддаленої роботи в лісах навколо міста.

Такі робочі станції під назвою Viita були створені спільними зусиллями агенції TBWA Helsinki та дизайнерської студії Upwood.

Природа стала головним орієнтиром дизайнерського процесу, в ході якого були створені станції Viita. Їхній дизайн втілює в собі функціональність, екологічність та локальність. Ці робочі станції є на диво практичним рішенням. Вони мало схожі на традиційні столи для пікніків, оскільки весь їхній функціонал розрахований саме на віддалену роботу. Вони передбачають місце для телефона, тримач для чашки, місце для ноутбука, виїмку для олівців та ручок і гачок, на який можна повісити сумку.

Як пояснює Умберто Онца, індустріальний дизайнер TBWA Helsinki, який очолював цей проєкт, дизайнерський процес розпочався з розглядання тих форм, текстур і елементів, які ми можемо побачити в природі. Імітація живої природи, округлих деревних стовбурів тощо дозволяють цим робочим станціям органічно вписатися у довкілля. Дизайн робочих станцій також забезпечує певне відчуття усамітнення, але водночас допомагає під час роботи встановити зв’язок із природою.

Способи роботи зараз стрімко змінюються. Тому-то місто Лахті і прагне задовольнити потреби для віддаленої роботи, облаштовуючи спеціальні робочі місця на природі.

Локальний дизайн

Ще одним дизайнерським пріоритетом, окрім урахування тих змін, які зараз спостерігаємо в робочому житті, було бажання посприяти місцевим дизайнерам і виробникам.

Робочі станції Viita зроблені з фінської ялини, деревина якої здатна витримати тривале використання на вулиці. Застосування ялинової деревини має у Фінляндії довгу історію. Це – матеріал, який просто-таки втілює в собі фінський ліс.

До дерев ця конструкція прикріплюється так, щоб не ушкодити рослину ані під час її встановлення, ані під час її знімання.

Робочими станціями Viita можна буде вперше скористатися цієї осені. Для міста Лахті цей проєкт є частиною «року зеленої столиці».

Організатори проєкту також закликають і всіх інших облаштовувати подібні робочі станції на природі і ділитися одне з одним їхніми кресленнями для загального вжитку.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather